honeyshot

13-07-2018 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

honeyshot

Het WK 2018 loopt op zijn laatste benen: na dit weekend is het gepiept. Op de valreep komt de Wereldvoetbalfederatie FIFA nog wel met een nieuwe regel. Niet voor de voetballers, maar voor de cameralieden die de wedstrijden filmen. De … Lees verder

Het WK 2018 loopt op zijn laatste benen: na dit weekend is het gepiept. Op de valreep komt de Wereldvoetbalfederatie FIFA nog wel met een nieuwe regel. Niet voor de voetballers, maar voor de cameralieden die de wedstrijden filmen.

De cameramannen in Russische voetbalstadions blijven dit WK te vaak en lang hangen bij jonge, mooie vrouwen op de tribune. Wereldvoetbalbond Fifa heeft er genoeg van dat zij worden behandeld als lustobject, en heeft officieel beleid op dit gebied aangekondigd. (De Volkskrant, 13-07-2018)

Dat betekent het einde van het zogeheten honeyshot, schrijven Trouw en De Volkskrant gezusterlijk: honey betekent volgens de Oxford English Dictionary figuurlijk ‘schatje’ of ‘aantrekkelijk meisje’ (attractive girl). Een honeyshot is in het Engelstalige jargon van cameralieden en regisseurs dan ook een opname (vaak in close-up) van een aantrekkelijke vrouw in het publiek. In het Engels is het woord al langer bekend, in de Nederlandse kranten maakt het vandaag zijn debuut.

De vrouwen op zulke honeyshots worden tribunebabes genoemd, schrijft Trouw. Dat woord debuteerde weliswaar al in 2014 in een Nederlandse krant, maar is sindsdien nog niet echt doorgebroken. Misschien dat daar verandering in komt door de berichtgeving vandaag over de nieuwe regels van de FIFA. Die voetbalorganisatie wil dat vrouwen niet langer ‘worden behandeld als lustobject en heeft officieel beleid op dit gebied aangekondigd’, schrijft De Volkskrant. De diversiteitsdirecteur van de FIFA zegt dat ‘het niet filmen van jonge en sexy vrouwen in het publiek deel gaat uitmaken van het officiële Fifabeleid’:

We gaan geen harde campagne voeren, maar wel optreden waar het fout loopt.

Wat dit betreft hoeft de FIFA zich waarschijnlijk nog niet veel zorgen te maken over het volgende WK. Dat wordt in Qatar gehouden, waar ook van buitenlanders – dus ook van vrouwelijke voetbalsupporters – wordt verwacht dat ze ‘modest clothes’ dragen, aldus Online Qatar: ‘no mini-skirts or tank tops for women’. Die ingetogen kleding zal er vermoedelijk vanzelf al wel voor zorgen dat de Qatarese cameralieden minder snel in de verleiding worden gebracht om in te zoomen op vrouwelijke supporters in het publiek.

Definitie

honeyshot (m, -s) tijdens een sportwedstrijd uitgezonden close-upopname van een aantrekkelijke en/of sexy vrouw in het publiek, ontleend aan Engels honey shot, van honey (lett. honing, fig. aantrekkelijke vrouw) + shot (camera-opname)

 

 


olieboerenislam

12-07-2018 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

olieboerenislam

Onder de kop ‘Verzet tegen de olieboerenislam’ schrijft Eildert Mulder vandaag in Trouw over een oproep van Tunesische imams om de hadj te boycotten: De predikers vinden de kosten die de Saudiërs berekenen voor Mekkagangers belachelijk hoog. Ze vrezen dat … Lees verder

Onder de kop ‘Verzet tegen de olieboerenislam’ schrijft Eildert Mulder vandaag in Trouw over een oproep van Tunesische imams om de hadj te boycotten:

De predikers vinden de kosten die de Saudiërs berekenen voor Mekkagangers belachelijk hoog. Ze vrezen dat veel geld bestemd is voor bommen tegen Jemen. De hadj als financiering voor een oorlog, nog wel tegen een moslimland, dat kan niet volgens de imams. Ze wijzen verder op de armoede in Tunesië en willen ook toeristische reizen naar het buitenland tegengaan zodat rijkaards hun geld vaker gaan uitgeven in eigen land.

Opvallend is dat het bezwaar tegen de pelgrimsbelasting (in het Engels: haj tax) afkomstig is van ‘orthodoxe soennitische imams’, die blijkbaar de oorlog van Saudi-Arabië tegen het overwegend sjiitische buurland Jemen afkeuren.

Olieboerenislam maakt vandaag zijn debuut in onze taal. Is het een variant op het bekendere woord olie-islam of heeft het een andere betekenis?

Om dat te kunnen vaststellen, moeten we eerst olie-islam nader beschouwen.

Olie-islam is in 2001 in onze taal bekend geworden dankzij Ayaan Hirsi Ali. Het woord speelde jaren later een rol in een discussie over de nikaab. Femke Halsema, die vandaag burgemeester van Amsterdam (en daarmee ook een beetje burgemeester van Nederland en dus ons aller burgermoeder) wordt, nam destijds stelling tegen de nikaab:

Ik vraag dan: waarom draag je een niqaab? Zij stelt dat ze zo uiting geeft aan haar liefde voor God. Dat kán; daar blijf ik als ongelovige buiten. Maar zij stelt ook dat haar manier van leven noodzakelijk is om `de drift van mannen te beperken’. Dát is een argument dat ik nauwelijks kan verdragen. (De Gelderlander, 15-5-2014)

Halsema is (of was althans destijds) van mening dat het dragen van de nikaab in de islamitische geloofsgemeenschap wordt verspreid door ‘wat zij de olie-islam noemt’, schreef De Gelderlander.

Olie-islam is in het Nederlands terechtgekomen als vertaling van petro islam. Die Engelse term is vermoedelijk in de jaren zeventig gemunt door de (van huis uit sjiitische) Libanees-Amerikaanse Stanford-wetenschapper Fouad A. Ajami (1945-2014). Onder petro islam verstond hij de fundamentalistische islam, die de inkomsten uit de oliewinning gebruikt voor de politisering van de islam, de islamisering van de politiek en in feite de algehele islamisering van de maatschappij of misschien wel de hele wereld:

There has been adverse comment about the Islamization. An Arab observer has called it “petro-Islam,” and Hanif Ramay (…), said that the type of Islamic system being introduced was “nothing short of theocracy.”  (Asian Survey, 1979).

Olie-islam is synoniem met woestijnislam, dat al wel in Van Dale staat en daarin wordt gedefinieerd als ‘ri­gi­de vorm van de is­lam, zo­als die m.n. op het Ara­bisch Schier­ei­land be­le­den wordt’.

Olieboerenislam doelt in essentie op dezelfde fundamentalistische vorm van de islam, maar benadrukt de materialistisch-theocratische kant van de Saudi-Arabische gelovigen (de ‘olieboeren’), die namelijk hun olie-inkomsten gebruiken om de fundamentalistische variant van de islam te verspreiden, bv. door de financiering van salafistische moskeeën, en zo uiteindelijk een (wereldwijde) theocratie te vestigen..

Definitie

olieboerenislam (m, g.mv.) rigide vorm van de soennitische islam zoals die beleden wordt op het Arabisch Schiereiland en die vandaaruit – gefinancierd door de olie-inkomsten – wordt verspreid, synoniem olie-islam, woestijnislam