Taaltip: Kerstmis of kerstmis?

Het is weer bijna Kerst! Maar zeg je kerstmis of Kerstmis? Redacteur Hans de Groot van Van Dale geeft antwoord. 

Beide kan, maar in de meeste gevallen schrijf je een hoofdletter. Daarmee duid je de officiële feestdag aan.

In sommige gevallen gaat het echter om een mis waarmee je de geboorte van Christus viert. Er zijn drie van deze missen: de nachtmis, de dageraadsmis en de dagmis. Gaat het om zo’n mis, dan schrijf je ‘kerstmis’ met een kleine letter.

Onofficiële aanduidingen en samenstellingen krijgen volgens de officiële spellingregels van het Groene Boekje geen hoofdletter:

Met kerst gaan we naar mijn ouders.

Gelukkig kerstfeest!

Ik zie je eerste kerstdag!

Op tweede kerstdag gaan sommige winkels alweer open.

De samenstelling ‘Kerstkind’ is een uitzondering: die krijgt een hoofdletter (uit respect) als je er het kind Jezus mee aanduidt. Maar een gewoon kind dat tijdens Kerstmis wordt geboren, moet het doen zonder hoofdletter: dat is een kerstkind.

Nieuwjaar is ook een officiële feestdag en dus schrijf je een hoofdletter:

Met Nieuwjaar steken we altijd vuurwerk af.

Maar in de uitdrukking ‘gelukkig nieuwjaar’ schrijf je een kleine letter. Je wenst iemand immers niet alleen een gelukkige 1 januari, maar je hoopt dat het hele nieuwe jaar gelukkig voor hem of haar wordt. 

Hans de Groot, redacteur bij Van Dale Uitgevers 

Dit artikel is ook te vinden op de website van Schrijven Online.

Tip!
Behoefte aan meer uitleg of moeite met andere taalkwesties? Kijk of een van onze taaltrainingen of de onlinetool Van Dale Taalsnacks iets voor je is.

 

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.