Woord van de Dag: aardlief

In het kader van Weg met dat Woord was er gisteren bij De Wereld Draait Door (DWDD) een tafelgast die duurzaam en duurzaamheid irritante woorden vindt. Het zijn rekbare begrippen geworden die te pas en te onpas worden gebruikt en lang niet alleen maar in verband met de circulaire economie. Ze noemde aardlief als alternatief voor duurzaam, een woord dat aan tafel met instemming werd ontvangen. We troffen dat woord ruim een maand geleden ook al aan. De Rabobank was in een competitie op zoek gegaan naar een alternatief voor duurzaam en daarbij was naast planetproof ook aardlief uit de bus komen rollen:

 

Een jongen genaamd Guus bedacht het woord ‘aardlief’ en volgens de huiseconoom van de Rabobank is dat de perfecte aanvulling van onze taal op het woord ‘duurzaam’.

 

Als aardlief de vervanger van duurzaam moet worden, dan hebben we aardliefde nodig ter vervanging van duurzaamheid. Het zelfstandig naamwoord aardliefde is – uit het oogpunt van de taal – een meer voor de hand liggend woord om mee te beginnen als je duurzaam/duurzaamheid wilt vervangen dan het bijvoeglijk naamwoord aardlief. Er zijn nu eenmaal niet veel bijvoeglijke naamwoorden die eindigen op lief (in de Dikke Van Dale vind je alleen zielslief), maar wel heel wat zelfstandige naamwoorden op liefde (apenliefde, broederliefde, damesliefde, noem maar op). Wil je aardlief ingang doen vinden als alternatief voor duurzaam, dan ligt het voor de hand om dat te doen via de introductie van het woord aardliefde.

 

Aardliefde heeft de afgelopen kwart eeuw welgeteld één keer de krant gehaald. In haar column in de Provinciale Zeeuwse Courant schreef Marleen Blommaert in 2016:

 

De argeloze voorbijganger herkent in mij een heuse eindtijdprofeet of een bezoeker van het GroenLinks-congres van zaterdag, bevangen door aardliefde. (PZC, 25-4-2016)

 

De precieze betekenis van aardliefde in deze context is niet duidelijk, maar het heeft iets te maken met liefde voor en streven naar het behoud van de aarde als biotoop van alles wat er groeit en bloeit. Dat betekent dat het woord aardliefdenog min of meer ‘leeg’ is en dat de betekenis ervan nog ‘ingevuld’ kan worden. Wie echt vindt dat duurzaam(heid) een hol begrip geworden is en er daarom een nieuw woord moet komen ter aanduiding van wat ooit met duurzaamheid werd aangeduid, kan met aardliefde (en in het kielzog daarvan aardlief) dus nog alle kanten uit.

 

Definitie


aardlief (bn.) uitsluitend gebruikmakend van herwinbare bronnen; geen grondstoffen verbruikend, synoniem duurzaam

 

Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale

 

Het Woord van de Dag (#WVDD) wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.