emotieschade

12-12-2018 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

emotieschade

‘Vijfduizend mensen claimen emotieschade bij NAM’, koppen diverse kranten vandaag in navolging van een ANP-persbericht dat gisteren werd verspreid. Daarin staat dat vijfduizend mensen een claim wegens emotionele schade indienen bij de NAM. Waarschijnlijk was ’emotionele schade’ te lang voor de kop … Lees verder

‘Vijfduizend mensen claimen emotieschade bij NAM’, koppen diverse kranten vandaag in navolging van een ANP-persbericht dat gisteren werd verspreid. Daarin staat dat vijfduizend mensen een claim wegens emotionele schade indienen bij de NAM. Waarschijnlijk was ’emotionele schade’ te lang voor de kop van het bericht, en kortte de redacteur van dienst deze uitdrukking in tot de samenstelling emotieschade. Zo simpel kan het zijn: woordvorming.

Maar daarmee is het verhaal niet af. Want emotieschade maakte al eerder dit jaar zijn debuut. Het Dagblad van het Noorden berichtte op 19 juli dat huurders in het Groningse aardbevingsgebied die door de aardbevingen lijden aan angsten, zorgen of geestelijke klachten zich melden bij de Huurdersbond konden melden:

Die onderzoekt of het mogelijk is voor deze zogenoemde emotieschade een gezamenlijke claim in te dienen bij de NAM.

Volgens de Huurderbond is compensatie in de vorm van smartengeld op zijn plaats, want ‘lang wachten op bijvoorbeeld versterking van je huis leidt tot teleurstelling, boosheid en verdriet’.

Hoewel het een voor de hand liggend woord is, troffen we emotieschade vóór juli 2018 op internet slechts één keer aan, in een iets andere betekenis (‘imagoschade als gevolg van een teleurstellende ervaring met een product of dienst’). In de betekenis ’emotionele schade’ lijkt emotieschade eerder dit jaar te zijn ontstaan in verband met het leed van de bewoners van het Groningse aardbevingsgebied. Het is bij nader inzien dus toch niet toevallig dat het ANP het woord emotieschade gebruikte. Overigens is het fenomeen zelf natuurlijk niet nieuw. emotionele schade is al langer een bekend fenomeen, dat in het verleden soms ook werd aangeduid als gevoelsschade.

Definitie

emotieschade (de, -s) immateriële schade die het gevolg is van stress, angst of een choquerende ervaring, synoniem emotionele schade, gevoelsschade


triptherapie

11-12-2018 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

triptherapie

Trippen met truffels – dat doe je niet alleen voor je plezier, maar ook om jezelf beter te leren kennen en in balans te komen. Althans, dat valt op te maken uit een artikel over triptherapie, dat gisteren in Het Parool … Lees verder

Trippen met truffels – dat doe je niet alleen voor je plezier, maar ook om jezelf beter te leren kennen en in balans te komen. Althans, dat valt op te maken uit een artikel over triptherapie, dat gisteren in Het Parool stond. Zo’n therapie doe je onder leiding van een tripgids, die weet hoe je thee van triptruffels moet zetten. Deze tripcoach blijft zelf overigens nuchter tijdens de triptherapie om de persoonlijke groei van de tripper in goede banen te leiden en om – in het geval de psychedelische ervaring dreigt te ontsporen – daar door middel van tripstoppers een einde aan te maken.

Triptruffels kennen we al sinds dit mooi allitererende woord in 2011 in de Dikke Van Dale werd opgenomen als synoniem van het iets oudere woord tripknol, de lekenterm voor sclerotium, een ste­vig, vaak af­ge­rond klomp­je schim­mel­weef­sel met een zeer har­de, dik­wijls don­ke­re wand, door mid­del waar­van som­mi­ge schim­mels, voor­al plan­ten­pa­ra­sie­ten, on­gun­sti­ge pe­ri­o­des kun­nen over­le­ven, maar waarmee je ook een truffeltrip kunt maken, omdat de sclerotia hallucinogene effecten hebben. Triptherapie is echter wel een totaal nieuw woord.

Volgens het artikel in Het Parool verloopt zo’n triptherapie volgens een vast protocol  en omvat deze behalve de trip zelf een intakegesprek en een gesprek achteraf, een ‘integratiegesprek’, om de ervaringen bij de patiënt op de gewenste wijze te laten landen.

Definitie

triptherapie (het, -s) therapie waarbij iemand door toediening van hallucinogene middelen onder begeleiding van een (psycho)therapeut een trip maakt, bijvoorbeeld ten behoeve van zijn of haar persoonlijke groei