De comeback van de running mate

Toen Hugo de Jonge met de hakken over de sloot het politiek leiderschap van het CDA had verworven, riep hij zijn uitdager, Pieter Omtzigt, meteen uit tot zijn ‘running mate’. Op Twitter werd daar nogal besmuikt op gereageerd. Running mate: ging De Jonge soms voor het presidentschap van de Verenigde Staten, met zulke grote woorden? 

Met running mate wordt inderdaad meestal de tweede man (m/v) bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen bedoeld, oftewel de kandidaat-vicepresident. Maar running mate heeft in De Dikke Van Dale ook nog een andere betekenis: kandidaat op de tweede plaats van een verkiezingslijst. 

In die betekenis raakte deze term in de jaren tachtig ingeburgerd in ons taalgebied. Bij de PvdA vond destijds een leiderschapswissel plaats waarbij een opvolger voor het icoon Joop den Uyl moest worden gevonden. Dat werd Wim Kok, die destijds door de PvdA en vervolgens ook in de kranten expliciet als Den Uyls running mate werd getypeerd. 

Hoewel de term in deze betekenis in de jaren negentig weer in onbruik is geraakt, is De Jonges typering van Pieter Omtzigt als zijn running mate bij nader inzien dus zo gek nog niet.

Running mate is bovendien hard op weg een comeback te maken in de vaderlandse politiek. Afgelopen week viel de term opnieuw: Rob Jetten, de nummer twee op de D66-lijst, werd in een WNL-programma met droge ogen gepresenteerd als de running mate van lijsttrekker Sigrid Kaag. 

Voor de ultieme comeback van deze betekenis is het wachten nu op de splinterpartij zonder kans op een Kamerzetel die de tweede kandidaat op de lijst als running mate presenteert.

 

Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen