Een nakomeling of een nakomertje?

Hoe heet een kind dat veruit de jongste is in een gezin? Is dat een nakomeling of een nakomertje?

Antwoord
Zo'n kind heet een nakomertje.

Uitleg
Op 8 januari 2020 had de Volkskrant een verhaal over de schaatsende tweelingbroers Mulder. Aanleiding was het feit dat een van beide broers, Michel, zijn schaatsen aan de wilgen had gehangen (overigens een beeldspraak waarbij je je maar moeilijk iets kunt voorstellen. Wat hangt daar in die beide wilgen? O, de schaatsen van Michel. Natuurlijk, ik had het kunnen weten. Maar dit terzijde).

De krant schrijft: 'Die ontwikkeling leek ondenkbaar in de tienerjaren van de tweeling, nakomelingen in een gezin met zes jongens.' Die toevoeging lijkt iets overbodigs te hebben. Iedereen is toch een nakomeling? Gelukkig is daar internet. In een familieportret lezen we dat de vier broers van de schaatstweeling respectievelijk dertien, elf, acht en drie jaar ouder zijn dan zij. Met een beetje goede wil kun je dan wel spreken van nakomertjes. Volgens Van Dale is een nakomertje een 'jongste kind dat nogal veel in jaren verschilt met het voorlaatste'.

Voorbeelden

  • Hij is echt een nakomertje: zijn beide broers zijn meer dan tien jaar ouder dan hij.

  • Uit haar drie huwelijken kreeg ze in totaal vijf nakomelingen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Zeven dagen, zeven regels. Meld je aan voor de Van Dale Taalregelchallenge 'Maar zo heb ik het geleerd!' en ontvang zeven dagen lang elke ochtend een kleine taaltest. In de bijbehorende video legt taalkundige Wouter van Wingerden in één minuut een bekende taalkwestie uit. Vervolgens krijg je drie meerkeuzevragen. Zo wordt jouw Nederlands elke dag beter!