Het geheim van de bruine M&M
In 1982 was de Amerikaanse band Van Halen het grootste rockcircus ter wereld. Negen vrachtwagens vol apparatuur die op iedere concertlocatie werd opgebouwd en na afloop weer afgebroken. Bij zo'n monsteronderneming is veiligheid extreem belangrijk. Je wilt immers koste wat het kost voorkomen dat er iets kapotgaat of iemand gewond raakt. En met negen vrachtwagens vol apparatuur is er veel dat fout kan gaan.
Van Halen had dan ook een eisenlijst van 53 pagina’s waar iedere concertlocatie aan moest voldoen. Eisen over veiligheid, over het gewicht dat de vloer moest kunnen dragen, over elektriciteit enzovoort. Maar er stonden ook vreemde dingen in. Artikel 126 van het contract eiste bijvoorbeeld dat er een grote schaal M&M’s klaarstond in de kleedkamer. Alleen: geen bruine. Als er ook maar ergens backstage een bruine M&M werd aangetroffen, behield Van Halen zich het recht voor het concert af te gelasten. Waarbij de band gewoon moest worden uitbetaald. Belachelijk? Dat zeiden een hoop mensen en dachten er nog meer. "Divagedrag van doorgeslagen rocksterren." Maar eigenlijk was het heel slim. Zaten er bruine M&M’s in de kom? Waren er helemaal geen M&M’s? Dan wist je bijna zeker dat het contract niet was gelezen. Met alle veiligheidsrisico’s van dien. Het gebeurde vlak voor het concert in de basketbalhal van Colorado State University. David Lee Roth, de zanger van de band, vond bruine M&M’s backstage. Hij vernielde eerst de kleedkamer – een rockster kent zijn prioriteiten – en ging vervolgens op onderzoek uit. De vloer van de hal was enige tijd eerder vervangen door een schokabsorberende rubbervloer, voor die tijd hypermodern. Wat bleek? De vloer was niet sterk genoeg voor het gewicht van het podium en de apparatuur, samen ongeveer even zwaar als een Boeing 747. De zaaleigenaar had verzuimd het contract te lezen. Het had zomaar verkeerd af kunnen lopen. De bruine M&M is een graadmeter. Als dát niet klopt, zijn er waarschijnlijk meer zaken die niet door de beugel kunnen. Dat is het geheim van de bruine M&M.
Het bedrijfsleven heeft ook een bruine M&M: taalgebruik. Staan de d’tjes en de t’tjes waar ze horen? Worden de juiste woorden gebruikt? Zijn ze goed gespeld? Als iemand niet de moeite neemt om dat in orde te maken, rijst al snel de verdenking van onzorgvuldigheid. Niet voor niets solliciteren de meeste sollicitatiebrieven die spelfouten bevatten toch vooral naar de prullenbak. Terwijl de oplossing zo eenvoudig is.
Op www.vandale.nl/taalzaken leest u hoe u op 7 manieren het leven makkelijker maakt.