Etymologie: hoe komen we aan het woord bikini?

Op 30 juni 1946 (uitgaande van onze tijdzone) brachten de Amerikanen een atoombom tot ontploffing op een eiland of eigenlijk een atol in de Grote Oceaan: Bikini. Het was de eerste van een reeks proefexplosies die de Verenigde Staten tot 1954 zouden uitvoeren op het Micronesische eiland.

In datzelfde jaar, 1946, bedacht de Franse ingenieur Louis Réard (1897-1984) een nieuw soort badpak, bestaande uit een broekje zonder pijpen en een bovenstukje dat de boezem bedekt. Niet lang daarvoor had modeontwerper Jacques Heim een minuscuul zwembroekje ontworpen dat hij atome had genoemd. In reactie daarop noemde Réard zijn tweedelige zwempakje, de atoomproef op Bikini indachtig, bikini.

Wat naar verluidt bij de naamgeving meegespeeld heeft, is dat Réard verwachtte dat zijn creatie in de modewereld zou inslaan als een (atoom)bom. Dat was inderdaad het geval. Niettemin zou het nog tot 1951 duren tot het woord bikini ook was doorgedrongen in de Nederlandse taal.

Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale

Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.