Wat is juist: meenemen en meebrengen?
Vraag:
Wat is juist: Ze had een cadeautje meegebracht of Ze had een cadeautje meegenomen?
Antwoord:
Beide zijn mogelijk, maar veel taalgebruikers geven hier de voorkeur aan meegebracht.
Uitleg:
Vanouds wordt een betekenisverschil gezien tussen meenemen en meebrengen. Meenemen betekent dat je iets met je meevoert terwijl je je verwijdert. Meebrengen is juist: iets bij je hebben terwijl je naar een plaats toe komt. Wie dit onderscheid strikt hanteert, moet dus zeggen: 'Wat leuk dat je een cadeautje hebt meegebracht!'
Toch zijn er veel taalgebruikers die ook hier prima meenemen kunnen zeggen. Dat is zeker het geval in Nederland; in Vlaanderen wordt het verschil tussen meenemen en meebrengen wat scherper gevoeld. Wat mogelijk ook een rol speelt is het perspectief. Op het moment van overhandigen van het cadeautje ligt de nadruk op het meebrengen, maar je kunt ook kijken naar het moment van kopen. Dan is het goed mogelijk om te denken: 'Hé, laat ik eens een cadeautje voor hem meenemen!'.
Meenemen kan dus voor veel mensen twee betekenissen hebben. Dat geldt niet voor meebrengen. Bij een bankje in het bos staat het opschrift: 'U wordt verzocht uw eigen afval mee te nemen.' Je moet er toch niet aan denken dat de boswachter hier meebrengen zou hebben geschreven.