Column van Marjan Ippel, foodtrendwatcher Talkin’ Food: Bakboeken en zorgeieren
“Foodlingo, kun je dat eten? Of is het dat spelletje van televisie?” Die vragen krijg ik regelmatig. En ook al zou het een fantastisch familiespel zijn (check!), foodlingo is een verzameling trendwoorden gebezigd door zogenaamde foodies. Lingo is namelijk een ander woord voor het insiderstaaltje van een specifieke groep mensen. Denk: pubers, hackers of foodies. En aan al deze taaltjes kun je heel mooi de tijdgeest aflezen.
Cuban sandwich (check de film Chef!), bún (Vietnamese koudenoedelsalade), lobster roll (broodje kreeft op New Englands wijze), dumpsuper en opklopsoftijs (geen commentaar): ziehier een greep uit de verse eetwoorden van 2014. Wie ze niet kent, gaat het nog moeilijk krijgen in de horeca, op eetdate of bij de schoonfamilie van zelfbenoemde culi’s.
Gelukkig voor al diegenen breng ik het nieuwe foodlingo in kaart in de Foodlingo Bijbel. Sinds zes jaar hou ik bovendien samen met Ronald de Nijs van foodnieuwssite Zestz.nl de Foodlingo en Fauxlingo Verkiezing Van Het Jaar. Wij kiezen dan het eetwoord dat het meest de tijdgeest verwoordt, plus het woord dat zó fout is, dat het de titel Fauxlingo volledig verdient.
Soms gaat het hierbij om gloednieuwe woorden en soms om nieuwe samenstellingen van bekende termen. En soms is het wat je een ‘slapende cel’ zou kunnen noemen, die pas in het bewuste verkiezingsjaar werd wakkergekust. Zoals het winnende foodlingowoord van 2014 - bakboek - dat vorige week door zowel de vakjury (ik, Ronald de Nijs en gastjurylid Bart van Olphen), als de Facebook-publieksjury werd verkozen.
Tot dit jaar kenden we wel het kookboek. Zelfs al stond zo’n receptenboek vol 100% rauwe gerechten, het bleef een kookboek. De televisiehit Heel Holland bakt bleek na een aanloop in 2013 goed voor een opkomend genre rondom hét gadget aller bakkers: de oven.
Het bakboek was dit jaar goed voor een lawine aan nieuwe titels. Van Yvette ‘Home Baked’ van Boven tot winnaar van #HHB14 Menno de Koning, móet elke kookboekenmaker er een. Bakken staat voor gezelligheid, huiselijkheid en eten als sociale daad. En dat is de tijdgeest ten voeten uit - immers héél Holland bakt nu. Bovendien houdt het bakboek in z’n eentje de broek van de boekenbranche op. Kortom, een ‘no-brainer’, zoals een van de stemmers via Facebook liet weten.
Waren publiek en vakjury over de Foodlingo 2014 eensgezind, de Fauxlingoverkiezing leverde twee winnaars op. De vakjury koos voor de marketingtruc van een supermarkt om diens eierenomzet te verhogen over de rug van de geestelijk beperkte medemens: het zorgei. De publieksjury gruwelde van het door grootwinkelbedrijven ingezette 1euro-ontbijtje, waarmee klanten ver onder kostprijs naar binnen worden gelokt. Stunten met voedsel, en dat in deze tijden van bewust, fair, puur, eerlijk, sociaal en duurzaam eten.
Elk jaar krijgt het food- en fauxlingo dat het verdient.
Marjan Ippel, Foodlingo Bijbel, Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021558097, € 15,-.